Shadow Game, documentaire over een reis door de schaduwwereld van Europa
Iedere dag proberen tieners, wier thuisland door oorlog is verwoest, Europese grenzen over te steken. Op zoek naar bescherming en een beter leven voert hun reis door een schaduwwereld die wij nooit zien. Hierover is een lange documentaire (90 min), een serie korte follow-up docu’s (30 min), een adventure game en een multimedia serie / tentoonstelling gemaakt.
De jonge vluchtelingen trotseren mijnenvelden, wilde dieren, snelstromende rivieren, smokkelaars en gewelddadige grenswachten. ‘The game’ noemen de jongeren het levensgevaarlijke oversteken van zo’n grens. Shadow Game is een reis door de schaduwwereld van Europa, met tienervluchtelingen als onze gidsen.
Een aantal hoofdpersonen uit Shadow Game is uiteindelijk in Nederland aangekomen. Zij komen terecht op ISK’s. Over hun levens hier hebben we twee follow-up documentaires gemaakt: Jano&Shiro, a Brother’s Journey en Hammoudi’s Dream. De eerste film is al te zien op de site van Shadow Game, en gaat met name over het grote verschil tussen het beleid als je 18- of 18+ bent. Shiro is o.a. gefilmd in de klas op de ISK Doetinchem waar hij voor het eerst in zeven jaar weer naar school ging. Hammoudi’s Dream is eind juni uitgekomen en focust vooral op de dromen en ambities van de 17 jarige Mohammed (Hammoudi is zijn bijnaam) en de wens om zijn moeder weer te zien. Mohammed heeft op de ISK Zutphen en ISK Olympia College in Rotterdam gezeten.
Shadow Game is meer dan een documentaire. Het is een transmedia project over jonge alleenreizende vluchtelingen van Eefje Blankevoort en Els van Driel, gemaakt in nauwe samenwerking met journalist en vertaler Zuhoor al Qaisi. Het project bestaat uit een lange documentaire (90 min), een serie korte follow-up docu’s (30 min), een impact campagne, adventure game en een multimedia serie / tentoonstelling in samenwerking met Cigdem Yuksel.
De documentaire is op verschillende platforms te zien. Ook op de LOWAN-studiedag wordt er in een workshop aandacht besteed aan dit project.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER