Taaleis in het kader van de bijstand
De Wet taaleis WWB (Wet werk en bijstand) breidt de voorwaarden in het kader van de bijstand uit met een taaleis. Deze stelt dat mensen de Nederlandse taal op zo'n manier moeten beheersen, dat ze op de werkvloer eenvoudige gesprekken kunnen voeren.
Voor wie geldt deze wet?
De wet is van toepassing op werkzoekenden die bij het aanvragen van een bijstandsuitkering:
a. niet gedurende acht jaar Nederlandstalig onderwijs hebben gevolgd;
b. geen diploma inburgering hebben; en
c. geen ander document hebben waaruit blijkt dat zij de vaardigheden in de Nederlandse taal beheersen.
Deze werkzoekenden krijgen na de bijstandsaanvraag maximaal acht weken om hun Nederlandse taalniveau te verbeteren naar minimaal het referentieniveau 1F.
Welke consequenties zijn eraan verbonden?
Gemeenten, die over de bijstandsuitkering gaan, kunnen het Nederlands taalniveau van de werkzoekende toetsen. Mocht uit deze toets blijken dat de werkzoekende niet minimaal het niveau 1F heeft bereikt of geenzins voortgang boekt in het behalen van dit niveau, dan heeft de gemeente de mogelijkheid om te korten op de bijstand.
Wilt u meer weten over de Wet taaleis WWB? Klik hier voor het volledige wetsvoorstel.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER