Op zoek naar een inburgeringstraject dat klikt. Onderzoek
De Vlaamse samenleving wordt steeds digitaler. Laaggeletterde nieuwkomers zijn niet altijd voldoende digitaal vaardig wat een volwaardige participatie aan hun nieuwe maatschappij in de weg staat. Het Centrum voor Taal en Onderwijs KU Leuven en het HIVA, Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving, gingen in het onderzoe Op zoek naar een inburgeringstraject dat klikt na welke mate laaggeletterde nieuwkomers al dan niet digitaal vaardig zijn, wat hun 'digitale' noden zijn en in welke mate en op welke manieren de digitale geletterdheid van nieuwkomers binnen hun inburgeringstrajecten versterkt kan worden.
Belangrijkste conclusies
De digitale geletterdheid van nieuwkomers kan binnen hun inburgeringstraject verbeterd worden, maar dan moeten we rekening houden met een aantal punten:
Het is belangrijk de ondersteuning rond digitale geletterdheid op de persoonlijke noden van inburgeraars af te stemmen. Algemene ICT-cursussen lijken daarvoor niet de effectiefste optie.
De onderzoekers raden aan om geïntegreerd te werken en praktijkgerichte ondersteuning in authentieke contexten aan te bieden. Werken met levensechte, concrete situaties werkt voor de nieuwkomer het meest motiverend.
Begeleiding op het vlak van digitale geletterdheid hoeft niet per se in het Nederlands te gebeuren. Ondersteuners kunnen de moedertaal van de nieuwkomer of een internationale contacttaal gebruiken om ICT-toepassingen toe te lichten.
Binnen een inburgeringstraject is de tijd beperkt. Daarom is het belangrijk ook buiten dat traject ondersteuningsnetwerken voor nieuwkomers uit te bouwen.
Heel wat digitale toepassingen zijn moeilijk voor laaggeletterde nieuwkomers. Daarom hebben ze nood aan begeleiders met voldoende expertise. Gemeentelijke overheden moeten wat dat betreft hun verantwoordelijkheid opnemen.
Heel wat online toepassingen zijn nodeloos complex. De ontvangende maatschappij moet zelf ook haar steentje bijdragen tot een vlot gebruik van haar digitale toepassingen, door voor makkelijkere alternatieven te zorgen.
Er moeten oefensites komen, zodat laaggeletterde nieuwkomers in een veilige oefenomgeving aan hun digitale vaardigheden kunnen werken.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER