‘Waar kan ik een woordenboek Nederlands-Marokkaans vinden?’ is een veelgehoorde vraag van cursisten aan taaldocent en auteur Ankie van Pel. Dit was de achterliggende motivatie voor twee jaar noste arbeid aan de publicaties.

 

Voor wie?

Deze Pocketwoordenboeken zijn interessant voor iedereen met een Marokkaanse achtergrond die zelf minder goed Marokkaans-Arabisch spreekt en meer wil weten over de moedertaal van zijn (groot)ouders, voor mensen die in hun werk te maken hebben met sprekers van het Marokkaans, of die een taalcursus volgen en natuurlijk voor iedereen die op reis gaat naar Marokko. Daarnaast kun je je met Marokkaans-Arabisch ook verstaanbaar maken in grote delen van Algerije en Tunesië.

 

Inhoud

De Pocketwoordenboeken Marokkaans bevatten elk ca. 12.500 veel voorkomende woorden. Met verschillende voorbeelden en uitdrukkingen krijg je veel informatie over de Marokkaans-Arabische taal.

Bovendien geeft de uitleg over de taalsituatie in de Arabische Wereld en in Marokko de gebruiker een goed beeld van de verschillende taalgroepen, de al dan niet geschreven (officiële) talen en de vele dialecten in deze gebieden.

 

Het Marokkaans-Arabisch is geen officieel geschreven taal, maar om deze toch te kunnen noteren, is het Latijnse schrift gebruikt. Daarmee zijn deze boeken een van de weinige bronnen van geschreven Marokkaans. Een duidelijke uitleg van het gebruikte transcriptiesysteem helpt de lezer eenvoudig op weg. Ook vind je het klankenstelsel van het Marokkaans-Arabisch en een beknopt overzicht van de Marokkaanse grammatica.

Van Dale Pocketwoordenboeken Nederlands-Marokkaans en Marokkaans-Nederlands 
Verkrijgbaar in de (internet)boekhandel en in de 
Van Dale-webwinkel.

De prijs is € 10,99 per deel (ca. 225 pagina’s).