In dit nummer:

 

https://oasis-database.org (OASIS)
Internationaal onderzoek laat zien dat er een kloof bestaat tussen onderwijs en onderzoek. De gratis toegankelijke database OASIS probeert de kloof te verkleinen.

 

Vijftig jaar onderzoek Nederlands als tweede taal
Naar aanleiding van zijn afscheid als bijzonder hoogleraar Nederlands als tweede taal en meertaligheid aan de Universiteit van Amsterdam stelde Les Folkert Kuiken de volgende vraag: wat is de balans van vijftig jaar onderzoek naar Nederlands als tweede taal?

 

Taalverwerving NT2 in Nederland en Vlaanderen
Wat zijn de trends en hiaten in het onderzoek en de beleidsadvisering over Nederlands als tweede taal (met name bij nieuwkomers) in Vlaanderen en Nederland (2003-2018)?

 

Bart Deygers gaat inhet artikel A2 als eindniveau? na of we kunnen veronderstellen dat leerders met een sterk verschillende onderwijsachtergrond allemaal het A2-niveau bereiken.


In Dertig jaar woordjes leren zet Nel de Jong naar aanleiding van een congres in Leuven een aantal trends in onderzoek naar woordenschat op een rijtje. 


Joke Drijkoningen en Bram Bruggeman beschrijven in het artikel ALO! Online en blended leren in het volwassenonderwijs hoe het basisonderzoek Adult Learners Online (ALO!) de kwaliteit van online en blended leren in Vlaanderen kan verzekeren en verbeteren. 


Onno ter Haar en Onne Smeets onderzoeken in het artikel Een schrijfvaardigheids-training via Brightspace en virtual classroom wat er gebeurt als je een schrijfvaardigheidscursus opeens online gaat aanbieden.

 

Enkele andere artikelen zijn ontstaan op basis van onderzoek door studenten in opleidingen.
Anne Marije de Goeijen (en Nel de Jong) onderzochten complexe grammaticale structuren van NT1- en NT2-schrijvers.
Jens van Ransbeeck vergeleek het Vlaamse onderwijsbeleid ten aanzien van de informele omgangstaal (tussentaal) die in het dagelijks leven steeds vaker klinkt in plaats van de formele standaardtaal).
Ursula Zijleman onderzocht hoe ze de kleurenkennis van haar alfacursisten kon vergroten met behulp van relevante activerende spellen en oefeningen.