Nieuw: Digitale dicteetoets voor foutenanalyse
Schrijf je een woord met een d of een t? Wat is de juiste spelling van een woord? De site Meester Klaas biedt oefenmateriaal in webapplicaties die op elke laptop en tablet te gebruiken zijn.
Inmiddels is er ook een gratis spellingtoets beschikbaar met een zeer uitgebreide foutenanalyse. Je kunt kiezen voor welke groep, welke spellingcategorie en hoeveel woorden.
Met de digitale dicteetoets kun je snel kijken hoe ver de leerling is. In één oogopslag zie je in de foutenanalyse in welke categorie(ën) de leerling zich nog kan verbeteren.
Vorderingen van de leerling worden bijgehouden. Het is ook mogelijk om halverwege de toets even te stoppen en later door te gaan. De leraar en leerling kan inzien hoe de toets is gemaakt en op welke punten de leerling zich het meest kan verbeteren.
Er zijn vijf verschillende oefenmethodes:
- Flitswoorden: Je ziet het woord vijf seconden. Daarna krijg je direct het volgende woord.
- Oefenen makkelijk: Je ziet het woord vier seconden. Vervolgens moet je het woord zelf intypen of kan je kan kiezen uit de letters van het woord.
- Oefenen moeilijk: Bij deze optie zie je het woord slechts twee seconden.
- Dictee makkelijk: Je hoort het woord. Vervolgens moet je het woord zelf intypen of kan je kan kiezen uit de letters van het woord.
- Dictee moeilijk: Je hoort het woord en moet het vervolgens intypen.
Behalve dat je het woord te zien krijgt, kan het woord ook worden uitgesproken. Hier kan worden gekozen om alleen het woorduit te spreken of het woord in een zin uit te laten spreken. De betekenis van het woord komt terug in de zin of wordt in de zin uitgelegd.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER