Het Begint met Taal lanceert campagne Wil je met mij in gesprek?
Het Begint met Taal lanceert op 22 november samen met 160 taalvrijwilligersorganisaties en 15.000 vrijwilligers de campagne 'Wil jij met mij in gesprek?'. Anderstaligen en Nederlands sprekenden gaan met elkaar in gesprek over hun passies: eten, mode, literatuur en sport, etcetera.
Twee weken lang wordt aandacht gevraagd voor de duizenden Mohanads, Beza’s, Erfans en Allaa’s die het maar niet lukt om met iemand in contact te komen of hun dromen na te jagen. Zij kunnen dat niet alleen. Stap uit je comfortzone en ga met iemand in gesprek die je anders niet zou ontmoeten.
Duizenden anderstaligen met een taalvraag
Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 600.000 anderstaligen die door hun taalniveau onvoldoende mee kunnen doen in de samenleving. Zo heeft de in Syrië geboren Mohanad de droom om een eigen jeansmerk te beginnen. Eerst wil hij de Nederlandse taal beter beheersen. De in Iran geboren Erfan noemt taal de 'sleutel tot het leven in Nederland'. Zij willen graag met iemand in gesprek zodat ze mensen leren kennen en beter Nederlands leren, maar kunnen dat niet alleen. Wil jij met hen in gesprek?
‘Wil jij met mij in gesprek?’pop-upwinkel
De campagne bestaat uit verhalen van anderstaligen die oproepen om in gesprek te gaan. Naast het delen van de verhalen opent Het Begint met Taal op 22, 23 en 24 november in Den Haag de 'Wil jij met mij in gesprek?' pop-upwinkel in de zaak van Omar Munie, waar autochtone Nederlands in gesprek kunnen met de anderstaligen uit de campagne.
De in Somalië geboren ondernemer Omar Munie kwam als kind naar Nederland. Hij leerde de taal aan de keukentafel van zijn buurvrouw. Omar werd succesvol tassenontwerper. Hij stelt zijn pand ter beschikking voor de pop-up winkel. Omar Munie: 'Ik heb mijn droom kunnen waarmaken doordat ik in contact kwam met mensen die me verder hielpen en ik de kans kreeg een netwerk op te bouwen. Dat gun ik iedereen.'
Succesvolle campagne vorig jaar
'Wil jij met mij in gesprek?' is een vervolg op de succesvolle campagne die Het Begint met Taal vorig jaar lanceerde. De video's, foto's en verhalen werden massaal gedeeld, omdat de video’s en verhalen van Jamal en anderen die meededen zo oprecht zijn. Ze laten zien hoe graag nieuwkomers willen meedoen, maar er mee worstelen om met anderen in contact te komen. Dat is pijnlijk om te zien. En roept veel mensen op om er iets aan te doen. Er kwamen massaal aanmeldingen van nieuwe taalvrijwilligers binnen.
Directeur Sylvia de Groot Heupner van Het Begint met Taal: 'Taal oefenen is belangrijk voor het aanknopen van een gesprek of het vinden van werk en je thuis te voelen. Mensen realiseren zich vaak niet hoe moeilijk het is voor nieuwkomers om in contact te komen met Nederlandssprekenden. Integreren kun je niet alleen.'
Het Begint met Taal
Het Begint met Taal is het platform van Nederlandse taalvrijwilligersorganisaties. Het Begint met Taal versterkt hen bij het slim organiseren van taalcoaching.
Stichting Het Begint met Taal lanceert de campagne 'Wil jij met mij in gesprek?' samen met 15.000 vrijwillige taalcoaches en 28.000 anderstaligen in Nederland.
Meer informatie via projectleider Eline Dragt:
tel. 06 24145472 / 030 2422841
eline@hetbegintmettaal.nl
Video’s:
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER