Taalraad Begrijpend lezen opgericht
Op 12 juni is tijdens de bijeenkomst van het Comité van Ministers van de Taalunie de Taalraad Begrijpend Lezen opgericht. Vlaanderen en Nederland engageren zich, op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits, samen om een Actieplan Begrijpend Lezen maken.
Bron: Nieuwsbrief Taalunie
Aanleiding voor de oprichting van de Taalraad waren de resultaten van het PIRLS-onderzoek. Uit het internationaal PIRLS-onderzoek begrijpend lezen blijkt dat het niveau van begrijpend lezen van leerlingen van het vierde leerjaar in Vlaanderen erop achteruit gaat. 97% van de Vlaamse leerlingen haalt het basisniveau van de eindtermen, maar in internationaal vergelijkend onderzoek met tien jaar geleden daalt het gemiddelde niveau.
Studiereis
Na de bekendmaking van de resultaten bracht Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits samen met experten en de onderwijsverstrekkers een bezoek aan twee Nederlandse scholen in Eindhoven om zich te laten inspireren door het leesonderwijs. Nederland scoorde immers beter dan Vlaanderen in het PIRLS-onderzoek. Het bezoek, georganiseerd door het Departement Onderwijs in samenwerking met de Taalunie, resulteerde in uitdagingen en mogelijke oplossingen maar vooral in een engagement van de deelnemers om mee te bouwen aan een ambitieus en eigentijds leesonderwijs.
Vlaams-Nederlandse samenwerking
Minister van Onderwijs Hilde Crevits en haar Nederlandse collega Ingrid van Engelshoven besloten daarom de Taalraad Begrijpend Lezen op te richten. Ook in Nederland zijn er noden op het vlak van begrijpend lezen en is er vraag naar een brede, gecoördineerde aanpak en kennisuitwisseling. Minister van Onderwijs Crevits: De Taalraad zal 10 leden tellen, experts uit Vlaanderen en Nederland. Zij zullen tegen het einde van het jaar een actieplan begrijpend lezen opmaken. Met dit initiatief willen we het begrijpend lezen de volgende jaren versterken. Alle onderwijsverstrekkers hebben hun engagement gegeven om hier samen aan te werken.
De Taalunie staat in voor het secretariaat van de Taalraad, zorgt voor de praktische uitrol en stelt haar kennis en expertise ter beschikking.
Het Comité van Ministers van de Taalunie bestaat uit de Nederlandse en Vlaamse ministers van Onderwijs en Cultuur. Ze komen twee maal per jaar samen om het beleid van de Nederlandse Taalunie te bepalen.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER