Winnaar categorie Doen: Beter Spellen – Martin van Toll Producties
Met 51% van de stemmen in de categorie Doen is Beter Spellen de winnaar (bedoeld voor bestaande, succesvolle taalprojecten). Beter Spellen is een website die elke werkdag een nieuwe test van vier vragen over spelling aanbiedt. Deelnemers zien direct welke vragen ze goed of fout hebben en waarom. De website bestaat sinds 2009 en is opgericht door Martin van Toll. Vader en dochter namen namens het familiebedrijf de prijs in ontvangst. ‘Het is uit hobbyisme ontstaan’ aldus Martin. Beter Spellen heeft zo’n 100.000 deelnemers die de dag beginnen met de spellingstest. Meer informatie is te vinden op www.beterspellen.nl.  

 

Winnaar categorie Durven: Gezonde Taal – Taal doet meer
De prijs in de categorie Durven (bedoeld voor nieuwe taalprojecten) is gewonnen door Gezonde Taal. Gezonde Taal is een initiatief van vrijwilligersorganisatie Taal doet meer, en richt zich op de combinatie van taalcoaching en gezondheidsvoorlichting. Vrijwillige taalcoaches helpen cursisten een stap verder te komen in het maken van bewuste keuzes in hoe zij met hun gezondheid omgaan. Namens hen namen Aziza Sbiti en Ernestine Schipper (projectleider Gezonde Taal) de prijs in ontvangst. Namens de jury nam Taalambassadeur Koos Vervoort het woord: ‘Organisaties moeten durven aan de slag te gaan met laaggeletterdheid en laaggeletterden moeten ook durven!’ Rondom diverse gezondheidsthema’s zijn programma’s opgesteld voor twintig lessen op verschillende taalniveaus. Het project bereikt met name kwetsbare oudere migranten en vluchtelingen die een lage taalvaardigheid hebben. Gezonde Taal kreeg 37% van de stemmen in deze categorie. Het prijzengeld wordt ingezet om het materiaal voor een bredere doelgroep inzetbaar te maken en de lesonderwerpen uit te breiden.    

 

Nationale Alfabetiseringsprijzen
Stichting Lezen & Schrijven reikt de Nationale Alfabetiseringsprijzen uit aan organisaties die zich inzetten voor een geletterde samenleving. Zo worden initiatieven ter voorkoming en bestrijding van laaggeletterdheid in Nederland gestimuleerd en zichtbaar gemaakt. Het gewonnen prijzengeld wordt ingezet om het project(idee) te ontwikkelen, uit te voeren en/of uit te breiden.

Dit jaar zijn meer dan 50 taalprojecten voorgedragen voor de Nationale Alfabetiseringsprijzen. De vakjury, bestaande uit André Knottnerus (voorzitter van de WRR), Hans Leenders (directeur MBO bij het ministerie van OCW) en Koos Vervoort (Taalambassadeur en winnaar van de Achmea Persoonlijkheidsprijs 2012), heeft vier projecten genomineerd in de categorie Doen en drie taalprojecten in de categorie Durven. Na bekendmaking van de nominaties heeft heel Nederland online kunnen stemmen op het project dat volgens hem of haar de prijs het meest verdient.