Engineers for Refugees. Een bijzonder integratietraject voor hoogopgeleide vluchtelingen TU Delft.
Om gemotiveerde, hoogopgeleide vluchtelingen een toekomst in Nederland te bieden namen studenten van de TU Delft het initiatief tot de cursus Engineers for Refugees (E4R). De meerwaarde van deze versnelde integratiecursus ligt bij het buddy-systeem en de verscheidene PLUS-modules.
Doel van de taalcursus is om het Nederlands niveau van de deelnemers van 0 naar B2 te brengen in totaal tien maanden (dit is de helft korter dan andere taalscholen).
Het buddy-systeem koppelt de deelnemers (18 tot 28 jaar) aan leeftijdsgenoten zodat het leren van de Nederlandse taal speels wordt opgepakt.
Daarnaast bestaan de PLUS-modules uit culturele en professionele activiteiten die georganiseerd worden door bedrijven, instellingen en/of studenten. Dit kan variëren van een rondvaart door de Delftse grachten tot een Inhousedag bij NS. Zo worden de deelnemers voorbereid op de arbeidsmarkt, maar leren zij ook de Nederlandse cultuur kennen.
Begin 2016 werd in samenwerking met de TU Delft, Vluchtelingenwerk Nederland en NLtraining een pilot opgezet om vluchtelingen te integreren in de Nederlandse cultuur. Met een twintigtal cursisten, tachtig buddies en tien PLUS-modules was dit een groot succes! Uit enquêtes en verhalen is gebleken dat E4R veel waarde heeft toegevoegd aan de levens van de statushouders uit Delft en omstreken. De belangstelling voor de cursus bleef stijgen en mede door de aanstelling van een nieuw, energiek bestuur is begin oktober 2017 een nieuwe integratiecursus van start gegaan. De huidige groep bestaat uit zestien deelnemers uit onder meer Syrië, Afghanistan, Eritrea en Irak.
Crowdfund
Helaas worden nog niet alle kosten gedekt en om het programma door te kunnen zetten heeft het bestuur een crowdfund-pagina opgericht (www.supporttudelft.nl). Een groot deel van het streefbedrag bestaat uit reiskosten waarmee de deelnemers vier dagen in de week naar hun Nederlandse les op de TU Delft kunnen komen. Verder wil het bestuur meer PLUS-modules organiseren zodat de groep gemotiveerd blijft om Nederlands te leren. De focus van het opgehaalde geld ligt dus op de integratie van vluchtelingstudenten in de Nederlandse cultuur.
Oproep
Kunt u helpen om dit mooie initiatief door te zetten? Neem dan een kijkje op www.supporttudelft.nl en doneer. Met elk klein bedrag zijn is men al dankbaar, want dit maakt het al mogelijk om één dag les van een deelnemer buiten Delft te financieren.
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen het initiatief? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief op http://engineers4refugees.com/.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER