Iedereen gebruikt taal en heeft er een mening over. Over toon en stijl, over spelling en grammatica, over gesproken en geschreven woorden. Een dynamisch en veel-zijdig onderwerp dat een eigen huis verdient. Maar de tijd van grote museale projecten is voorbij. Kleinschaligheid en duurzaamheid worden ook in de culturele sector steeds belangrijker. Bovendien hoort taal midden in de samenleving te staan. Daarom de keuze voor de openbare ruimte: de stad als museaal podium.

 

Versterken en samenwerken

 

Doel van het taalmuseum is om de belangstelling voor taal en de rol die deze in diverse samenlevingen en culturen speelt te vergroten. De geesteswetenschappen en het Leidse onderzoeksthema Language Diversity in the World krijgen hierdoor meer zichtbaarheid.

 

Het nieuwe museum wordt gelanceerd in het kader van het 88e lustrum van de universiteit in 2015 en sluit aan bij bestaande instituten en initiatieven als LeidenGlobal, waarin ook Leidse musea participeren, en Leiden Kennisstad.

 

Het taalmuseum speelt bovendien een rol in de professionele nascholing van leraren.

Tot slot zal het museum de goede samenwerking tussen stad en universiteit verder bevorderen en verdiepen, en Leiden nog scherper profileren als internationale ontmoetingsplaats voor talent, kennis en innovatie.

 

Voor meer informatie: http://taalmuseumleiden.nl/