Iedere drie jaar publiceert de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) het zogenaamde PISA-rapport waarbij wereldwijd de kennis en vaardigheden van 15-jarigen worden gemeten. Hoewel Nederland wat betreft de gemiddelde leesvaardigheidsscore - in vergelijking met andere landen - goed scoort, is er op het gebied van taalachterstand een verontrustende trend ingezet.

'Het is zorgwekkend dat het aantal leerlingen met taalachterstand blijft toenemen. Met 18% hebben we het over bijna een op de vijf jongeren! In de toekomst hebben zij veel te weinig mogelijkheden om zich bij te spijkeren, want in veel gemeenten zijn wachtlijsten voor taalcursussen voor volwassenen. Om de groei van het aantal laaggeletterden te stoppen moeten we ervoor zorgen dat er veel meer mogelijkheden zijn voor deze jongeren om als volwassenen taalscholing te volgen. En uiteraard moet ook de kraan dicht en mag geen jongere meer school verlaten met een taalachterstand', aldus directeur-bestuurder Merel Heimens Visser.

 

Meer excellente lezers

Toch is er ook een positieve trend zichtbaar: het percentage leerlingen dat excelleert neem toe. Internationaal gezien eindigt Nederland, met 1,4% excellerende lezers, op de 12de plaats. Tegelijkertijd laat dit zien dat de kloof tussen jongeren met een taalachterstand en jongeren dieexcelleren hierdoor alleen maar toeneemt.

 

Laaggeletterde volwassenen voorkomen

Medio januari publiceert Stichting Lezen & Schrijven het rapport ‘Preventie door interventie’. Dit onderzoek biedt aanknopingspunten om te voorkomen dat de kinderen en jongeren met een taalachterstand uitgroeien tot de laaggeletterde volwassenen van de toekomst.

Download hier het volledige onderzoeksrapport Resultaten PISA-2015 in vogelvlucht

 

Meer weten over de aanpak van laaggeletterdheid in Nederland?

Klik voor lokaal nieuws over Taal