Universiteiten en hogescholen in Nederland delen ervaringen over begeleiding vluchtelingstudenten
Vrijdag 18 maart organiseerden VSNU, Vereniging Hogescholen en het ministerie van Onderwijs een werkconferentie over vluchtelingen in het hoger onderwijs. Ruim 120 beleidsmedewerkers en taalexperts van hogescholen en universiteiten wisselden met elkaar ervaringen uit over begeleiding
Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, vertelde over de Taskforce Vluchtelingen.
Deze Taskforce is in september opgericht door Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, EP-NUFFIC, OCW, Echo, VH en VSNU om knelpunten die vluchtelingen in het hoger onderwijs ondervinden weg te nemen. Ook wil de taskforce dat vluchtelingen in heel Nederland toegang hebben tot taal- en schakelonderwijs, onafhankelijk van waar iemand verblijft. Het belang om het proces in de toelating tot een studie te versnellen werd benadrukt. Ook vond men dat de lange wachttijden moeten worden teruggebracht en dater meer maatwerk moet komen voor de individuele vluchtelingstudent.
Universiteiten en hogescholen lieten in workshops zien wat zij doen voor vluchtelingen. Zo is een belangrijk onderdeel van het inburgeringstraject voor vluchtelingstudenten taalonderwijs van een hoog niveau. De Nederlandse Universitaire Taalcentra deelden hun ervaringen met het aanvragen van het Blik op Werk-keurmerk. Het Amsterdam University College vertelde over hun project Right2Education. In dit programma geven studenten Nederlandse les aan vluchtelingen, en andersom geven de vluchtelingen lessen Arabisch aan Nederlandse studenten. Ook was er gedurende de werkconferentie veel aandacht voor studiebegeleiding.
U kunt verder lezen op de site van de VSNU.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER