Met wie moet de Nt2-docent van het Roc zich marktconform vergelijken? Met de docent die voor verschillende opdrachtgevers van locatie naar locatie holt,  tussendoor een snelle hap eet, thuis lessen voorbereidt, kopieert en belt op eigen kosten, alleen voor de uitvoerende uren betaald wordt, waarbij bedragen van 20-30 euro voorkomen en hooguit wat extra betaald krijgt voor administratieve taken.

Moet de Nt2-docent zich meten met andere onderwijsgevenden?
Lezen en schrijven is een basisbehoefte. Kinderen krijgen op basisscholen die kennis en vaardigheden aangeleerd door bevoegde leerkrachten met een marktconform salaris. Bij het aanleren van de basisvaardigheden voor volwassenen geldt dat de laatste jaren niet meer. Het aanbestedingscircus dat bij de inburgering een hoge vlucht nam, heeft ertoe geleid dat er veel aanbieders op de markt kwamen. Dat heeft geleid tot hevige concurrentie en een groot aantal taalaanbieders; alleen al in Amsterdam-Oost zijn dat er 30.

 

Moet de Nt2-docent zich dan vergelijken met de medewerkers in de thuiszorg, die plots gedwongen zijn als zzp’er te werken, of met de TNT-pakketbezorgers die zich in de schulden steken om een bestelauto te kopen en vervolgens te weinig verdienen om rond te kunnen komen, of met Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die steeds voor een paar weken naar Nederland gehaald worden om voor een paar euro per uur te rijden en op parkeerplaatsen langs de snelweg slapen, eten en hun behoefte moeten doen.

 

Volgens ons zijn dit uitbuit-praktijken en heeft dat niets met marktconform te maken.

 

Slechte arbeidsvoorwaarden

22% van de banen is een flex-baan, stellen de kranten in juni 2015, op basis van rapportages van het CBS. Maar marktvoorspellers geven aan dat dat tot 30% kan groeien in 2020. De meerderheid van de banen is dus nog steeds werk in loondienst. Ook in 2020.

De zzp-constructie is een geaccepteerd gegeven in een aantal branches als de Kunstensector, de ICT, Adviesbureaus, specialisten in de zorg: typische functies van mensen die  voor meerdere opdrachtgevers werken en die zeker niet goedkoop zijn.

De FNV stelt terecht aan de kaak dat de constructie nu wordt misbruikt in de sector Post, Transport, Thuiszorg en Nt2 om de kosten van arbeid te drukken. De medewerkers in deze sectoren worden in een zzp-constructie geduwd, niet omdat ze specialisten zijn en voor meerdere opdrachtgevers interessant zijn, maar omdat werkgevers de kosten willen drukken. Werkgevers die bij de jaarlijkse tombola van aanbestedingen worden gedwongen een scherpe prijs te hanteren wat leidt tot slechte arbeidsvoorwaarden voor de uitvoerenden.

 

Gelukkig werkt de meerderheid van de Nederlanders in loondienst. Zwaarbevochten zijn de 8-urige werkdag, het pensioen, verzekering bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en ontslag. Gelukkig is dit nog de norm. Marktconform dus.

De meeste sectoren kennen ook nog eens een cao. Deze zal regels kennen ten aanzien van werktijden, vakantiedagen en vakantiegeld, een loon oplopend naar ervaringsjaren, en mogelijk toeslagen voor onregelmatige diensten en wellicht een eindejaarsuitkering. En niet te vergeten een vergoeding voor reiskosten en mogelijkheden tot deskundigheidsbevordering. Allemaal marktconform.


Maandloon

Maar hoe zit het nu financieel? Nt2-docenten zijn  hbo- of universitair geschoold en in het bezit van een onderwijsbevoegdheid. Dit is toch zeker vergelijkbaar met de onderwijssector. Een beginnend docent in het mbo verdient €2556,- bruto per maand. Inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering en werkgeverslasten komt dat voor de werkgever neer op €45.000,- per jaar.

Een docent met twaalf  jaar ervaring in de laagste docentenschaal kent een bruto maandloon van € 3823,- wat voor de werkgever neerkomt op bijna 70.000 euro.

 

Toekomst van het vak

De cao voor het mbo kent regels voor de inzet van docenten. De fulltime docent geeft, gedurende 40 onderwijsweken, ongeveer 850 klokuren les per jaar.

Een Nt2-docent die als zzp’er verschillende opdrachtgevers weet te strikken en 1000 uitvoerende uren bij elkaar weet te schrapen, zou dus een uurloon van 45 euro moeten vragen, marktconform, maar met flink wat jaren ervaring al gauw zo’n 70 euro per uur. Dit vooropgesteld dat deze zzp’er voordelig tot een pensioenregeling en een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan toetreden. Voor zover marktconform.

 

Als we nu tot de conclusie komen dat de overheid niet meer bereid is een eerlijke prijs te betalen voor Nt2-onderwijs, dan laat zich de toekomst van het vak wel raden.

 

Alda Geurts en Hans Berendsen, docenten Volwassenenonderwijs ROC van Amsterdam