Raamwerk docent Basisvaardigheden
Medio 2015 bestaat er geen opleiding of nascholing tot docent basisvaardigheden breed. Er zijn wel competentieprofielen voor docenten in de volwasseneneducatie, die betrekking hebben op onderdelen van de basisvaardigheden (Nt2, Nt1, rekenen). Deze competentieprofielen zijn echter niet op elkaar afgestemd, terwijl een docent basisvaardigheden in de praktijk met leerders te maken heeft die vaak leervragen hebben op meerdere onderdelen van basisvaardigheden. Daarom heeft het Steunpunt ve een Raamwerk docent basisvaardigheden laten ontwikkelen dat voorziet in een samenhangende presentatie van de benodigde competenties.
Het Raamwerk docent basisvaardigheden kan door docentopleidingen benut worden bij het opstellen van een curriculum voor opleiding en nascholing van docenten die in de volwasseneneducatie (ve) lesgeven in basisvaardigheden Nederlandse taal en rekenen met digitale vaardigheden daarin begrepen. Het Raamwerk biedt de opleiders handvatten voor het opstellen van het curriculum voor de opleiding en nascholing. Docenten in de volwasseneneducatie kunnen dan gebruikmaken van de mogelijkheid hun professionaliteit uit te breiden met bijvoorbeeld rekenen. Gemeenten kunnen op hun beurt bij de inkoop van volwasseneneducatie zich mede richten op aanbod waarin de docenten (na)scholing hebben gevolgd die gebaseerd is op dit Raamwerk. Of een bestaande docentenopleider (aanvullende) modules zal ontwikkelen voor docenten basisvaardigheden, zal uiteraard mede afhangen van de (ingeschatte) vraag vanuit het veld. Als bijvoorbeeld aanbieders van scholingstrajecten taal en rekenen voor volwassenen interesse hebben in (aanvullende) opleiding(sonderdelen) voor hun docenten, dan is het handig dat zij deze interesse kenbaar maken aan docentenopleiders.
ITTA, CINOP en het Freudenthal Instituut hebben het Raamwerk ontwikkeld. In het proces van totstandkoming van dit Raamwerk zijn docentenopleiders, aanbieders volwasseneneducatie en andere experts uit het veld betrokken.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER