Drie suggesties en tips van websites of software

1. Woordwolken

(http://www.wordle.net/)

 

 

LESTIPS:
Maak een Wordle over een onderwerp, bijvoorbeeld: wat vind je in de supermarkt. Zet daar andere woorden doorheen en print de Wordle direct. Laat daarna de deelnemers zoveel mogelijk woorden zoeken die te maken hebben met het onderwerp.
Een opdracht voor deelnemers kan zijn: beschrijf je zelf in een Wordle.
De Wordle website is Engelstalig, maar met een klein beetje uitleg kun je deelnemers er zelf mee aan het werk zetten. Als je ze direct naar de pagina waar een Wordle gemaakt wordt (http://www.wordle.net/create) stuurt, wijzen de plaatjes zichzelf.

 

 

2. Mindmappen
Een mindmap is een grafisch schema rondom een thema of onderwerp. Een mindmap kan gebruikt worden bij het studeren. Het kan een deelnemer helpen bijzaken van hoofdzaken te onderscheiden en informatie logisch te ordenen. Gedachten worden met een mindmap op een visuele manier geordend.

 

 

LESTIP:
De bovenstaande afbeelding laat een mindmap zien over Fruit. Kies Fruit als het hoofdthema en laat deelnemers daar eerst een aantal fruitsoorten bij benoemen. Vervolgens kunnen per fruitsoort de kenmerken beschreven worden.
Er zijn verschillende gratis softwarepakketten te vinden op het internet (http://www.edrawsoft.com/freemind.php). Voordeel is dat de mindmaps dan aanpasbaar blijven.
Kijk eens op: http://www.womima.nl  als je gewoon openbaar online wilt werken en de reeds gemaakte mindmaps rondom een thema wilt aanvullen.
Kijk ook eens op deze website (http://www.gratis-mind-map-training.nl/, daar kun je een gratis mindmap training volgen.

 

3. Jing
Met Jing maak je zogenaamde Screendumps of Screencasts (een foto of film van datgene wat je op je beeldscherm ziet). 
Wanneer je nu op een website komt waar je een afbeelding of tekst van wilt bewaren, kun je Jing gebruiken (http://www.jingproject.com).


Er is een website waar je zelf kunt onderzoeken wat er allemaal mogelijk is met de gratis aangeboden software en websites (http://www.23onderwijsdingen.nl/).


Karin Winters

www.karinblogt.nl
www.drempelloos.com