Inhoud
Aan de slag met vrijwilligers
Samenvatting
Volwasseneneducatie verkeert in Nederland in zwaar weer. De inburgeringsgelden worden vanaf 2013 tot nul gereduceerd. Educatieafdelingen op ROC’s hebben de afgelopen jaren reorganisatie na reorganisatie moeten doorlopen door bezuinigingen. Zo werd er eerst geld overgeheveld van de VE naar inburgering, daarna van de VE naar het mbo (taal-/rekenbeleid) en vervolgens kreeg het VAVO gelden ten koste van de VE. Bovendien gaat de komende jaren van de VE-gelden vijf miljoen per jaar naar het Aanvalsplan Laaggeletterdheid. Anno 2013 is de stand van zaken binnen de VE schrijnend: de inburgeraar moet op eigen kosten zijn cursus zoeken op de vrije markt, de gemeenten zijn de regie over inburgering kwijt en vaak ook hun interesse daarvoor. Er blijft zo’n 52 miljoen per jaar over voor laaggeletterde Nederlanders en alle Nt2-ers, van analfabeet tot en met hoog opgeleid. In het kader van gedwongen winkelnering verzorgen ROC’s aanbod voor deze groepen op educatieafdelingen die vaak door alle bezuinigingsrondes al zwaar voor wat betreft personeel onttakeld zijn. Les is bezorgd over de huidige stand van zaken binnen het volwassenenonderwijs en was benieuwd naar de toegevoegde waarde van de programma’s die Stichting Lezen en Schrijven uitvoert ter innovatie van de VE. Hiernaast een interview met drie taalregisseurs van Taal voor het Leven.
Redactie Les
Onbeperkt toegang tot het online archief?
Wilt u dit artikel en alle andere artikelen in het archief onbeperkt kunnen lezen?
Log in of neem een abonnement.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Grootmoeder
Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.
Lees verderBloemen voor Syrische moederdag
Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.
Lees verderWil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.
LEES MEER