Inhoud

Portfolio: hebt u het nog op een rijtje?

Bij LES 134
2 februari 2015

Samenvatting

Tot voor kort gold het werken met een portfolio nog als een gouden tip (voor de één), of als de volgende noviteit waarvan we de houdbaarheid maar moesten afwachten (voor de ander). Inmiddels is op brede schaal in enigerlei vorm een portfolio ingevoerd. De meeste onderwijsaanbieders doen ‘iets’ met portfolio en iedere docent heeft er toch wel minstens van gehoord. Tegelijk blijkt er ook veel verwarring te zijn. “Wij hebben een portfolio” betekent voor de één dat er persoonlijke cursistgegevens en toetsresultaten worden vastgelegd, voor een ander dat er met een taalportfolio wordt gewerkt. De volgende zet een loopbaanportfolio in, en weer een ander rekent met zijn opdrachtgever af op basis van vooraf besproken bewijzen in de dossiers van de cursisten.

Wij willen u daarom opnieuw even bijpraten in dit themanummer. Wat is een portfolio? Wat is het minimaal en wat kan het óók zijn? Welke functies kan het hebben? Welke onderdelen kan het hebben? Welke kansen zijn er? Antwoord op deze vragen in deze LES kan u helpen te bepalen waar u staat en maakt het mogelijk in uw team te bespreken hoe u verder wilt. In elk geval hebt u het straks weer op een rijtje.

Print PDF

© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam


De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:


Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912. Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).

No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.

Laatste nummer

Over kunst en cultuur in het NT2-onderwijs

Advertentie
advertentie
Column

In zinnen. Volle zinnen. Poëzie in de NT2 klas

In zinnen. Volle zinnen. Poëzie in de NT2 klas
Grootmoeder

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd
Bloemen voor Syrische moederdag

Johanne Bree is NT2-docent en geeft op dit moment les aan een inburgeringsgroep die de Z-route volgt. Ze laat ons meegenieten van het wel en wee in haar klas. Deze keer brengt een mooie bos bloemen het gesprek op Moederdag.

Lees verder
Zelf publiceren?

Wil je schrijven over jouw eigen lespraktijk? Voor Tijdschrift Les zijn we altijd op zoek naar publicaties over de NT2-werkvloer. Daarom zijn we op zoek naar docenten die – als de gelegenheid zich voordoet - voor Les willen schrijven.

LEES MEER