Nieuws

Oefenen met AI
8 februari 2024

Heb je al eens geëxperimenteerd met AI in de NT2les? Op de NT2community-site van Boom deelt Julia ten Bos in een korte video hoe je een invuloefening kan maken van een willekeurige tekst of hoe AI een tekst (van bijvoorbeeld het nieuws) kan herschrijven in simpelere taal. Dan kan je bijvoorbeeld het nieuws met je minder gevorderde cursisten lezen. Ze gebruikt hiervoor de bronnen Chat GPT en het AD. 

Het filmpje is te zien op dit platform.

Lees verder
Leraar van het jaar 2023 werkt op Taalschool Almere
8 februari 2024

In de rubriek Team in beeld van het tijdschrift Didactief staat een leuk artikel over Cora Posthumus – leraar van het jaar 2023 en haar team. Zij werkt op Taalcentrum Almere. een school voor nieuwkomers van 4 tot 18 jaar. Een docent legt uit dat ze met het adi-model werkt (adim= activerende directe instructie model). 

Lees verder
PISA rapport – 2022: leesvaardigheid van leerlingen daalt
21 december 2023

Laat je inspireren voor goed en leuk leesonderwijs door het Lesleesdossier

Nederlandse leerlingen zijn steeds minder vaardig op het vlak van lezen, wiskunde en natuurwetenschappen; met name de leesvaardigheid van leerlingen daalde fors. Deze daling in basisvaardigheden doet zich voor door heel Europa. Dat blijkt uit de resultaten van het PISA-2022 onderzoek van de OESO, die op 5 december zijn gepubliceerd.

Lees verder
TaalUnie lanceert vernieuwde website NT2-leerdoelen
21 december 2023

De website met NT2-leerdoelen voor volwassenen en de bijbehorende begeleiderspagina is nu volledig up-to-date, zowel voor leerders in Nederland als in België. De website is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Nederlands Taalunie, ITTA en het Centrum voor Taal en Onderwijs van de KU Leuven.

Lees verder
36ste Conferentie Onderwijs Nederlands
21 december 2023

Op 17 en 18 november 2023 vond de 36ste HSN Onderwijs Conferentie Nederlands plaats in Rotterdam. De bijdragen zijn bijeengebracht in de conferentiebundel. Neem hier een kijkje.

Lees verder
Studiedag LOWAN-vo 2023 – presentaties online
21 december 2023

Op 20 november 2023 vond de jaarlijkse landelijke studiedag van LOWAN-vo plaats.

Meer dan 1100 deelnemers waren aanwezig. Op de site van LOWAN vind je de opnames en presentaties en links naar het plenaire programma, de directiebijeenkomst en alle workshops. Ook op Lesonline zal binnenkort een verslag verschijnen.

Lees verder
‘Heel mbo leest!’
21 december 2023

Op 10 november 2023 lanceerden Kennispunt MBO Taal en Rekenen, Stichting Lezen en Mbo Taalacademie het leesoffensief ‘Heel mbo leest!’, hét landelijke initiatief om vrij lezen, leesmotivatie en leesbevordering structureel op te nemen in het mbo-onderwijs. Het doel van het leesoffensief? De taalontwikkeling van studenten extra stimuleren en daarmee schoolprestaties verbeteren en kansengelijkheid vergroten.

Lees verder
Podcast Docent NT2
21 december 2023

Peter Schoenaerts is de initiatiefnemer van Podcast Docent NT2. Dit is een podcast met didactische tips voor iedereen die lesgeeft aan anderstaligen. Deze keer interviewt Schoenaerts Camille Welie, coördinator van de afdeling VU-NT2 Professional en Research aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, over artificiële intelligentie. 

Lees verder
Tentoonstelling over lezen in Onderwijsmuseum
28 november 2023

Verander je leven, lees een boek! Lezen is een heel bijzondere vaardigheid: als je het eenmaal kunt, kun je nooit meer níet-lezen. En dat is maar goed ook, want lezen verandert je leven. 

Lees verder
Gezocht: Docenten met schrijftalent
28 november 2023

Eenvoudig Communiceren is een uitgeverij met maatschappelijke inzet die boeken en kranten maakt voor mensen die het lezen moeilijk vinden. Het streven is om literatuur toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld mensen die pas net Nederlands leren, en kinderen en jongeren met een taalachterstand of dyslexie. Dit jaar bestaat Eenvoudig Communiceren dertig jaar! Om dat te vieren is de uitgeverij op zoek naar nieuw talent en organiseert zij een schrijfwedstrijd voor mensen die meeslepend en sprankelend schrijven in eenvoudige taal.

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 229

Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Ik wil advocaat worden!

Waarom ze niet naar de havo mag? Het is de vraag van een meisje uit Afghanistan op de ISK. Haar neef mocht wel naar de havo. Waarom zij niet? Ze heeft nog niet het juiste taalniveau en zal via mbo 2 haar weg moeten vinden. Ondertussen werkt ze hard aan het leren van de taal en heeft ze altijd een boekje bij zich waarin ze moeilijke woorden opschrijft.

Lees verder

In zinnen. In volle zinnen

In zinnen.          In volle zinnen
Olha

Mieke de Haan is huisdichter van Les. In deze column publiceert zij maandelijks een nieuw gedicht dat ze schrijft naar aanleiding van ervaringen van haar cursisten. Bij elk gedicht geeft ze ook een lestip.

Lees verder

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Drie vrienden na de ISK

Soms trok hij even zijn wenkbrauwen op als hij iets zei, om zo de hele klas naar zijn hand te zetten. Zijn vriend ging dan achterin zitten, omdat hij rustig wilde werken. De laatste van het drietal bleef opletten en maakte altijd zijn huiswerk.

Lees verder
Column
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.