Nieuws

Website Nederlands voor anderstaligen
23 april 2014

De NEVA-website is een website Nederlands voor anderstaligen waar lesmateriaal te vinden is dat cursisten zelfstandig kunnen doorwerken. De site is ontwikkeld door de Katholieke Hogeschool Kempen, de Universiteit van Wenen en de Universiteit van Tilburg in het kader van een Grundtvig-project.

Lees verder
Wablieft-boeken
17 april 2014

Wablieft-boeken zijn vlotte boeken in duidelijke taal voor jongeren en volwassen lezers. De boeken zijn spannend, ontroerend en interessant. Er zijn onlangs vier nieuwe boeken van de organisatie Wablieft uit Vlaanderen uitgekomen.

Lees verder
LES 188 is verschenen
21 februari 2014

Wie de SchrijfprijsNt2 heeft gewonnen? De jury van de Schrijfprijs maakte voor elk van de vier categorieën (Alfa, A1/A2, B1/B2 en OKAN/ISK) haar keue voor een winnaar. In het middenkatern van dit nummer izijn het juryrapport en de winnende teksten te vinden. Inmiddels zijn op een feestelijke bijeenkomst de prijzen uitgereikt. De Schrijfprijs was een succes; de deelname aan de wedstrijd overtrof met 376 inzendingen ruimschoots onze verwachtingen.

Dit nummer staat verder in het teken van taal en cultuur. Dat cultuur en taal onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zal elke taaldocent beamen. Een voorbeeld (van Folkert Kuiken in zijn column Onder de loep): welke Nt2-docent heeft niet ooit met een afbeelding van een schilderij, een foto of een filmpje taal proberen uit te lokken?

De laatste jaren zijn er in Vlaanderen en Nederland verschillende culturele instanties bijgekomen die zich met speciale programma’s op taalleerders en laaggeletterden richten. Tijd om ze eens in het zonnetje te zetten.

Verder:

Kijkt u op onze site www.tijdschriftles.nl. U vindt er het eerste digitale proefnummer van Les met artikelen die niet in de papieren versie van Les verschijnen (zie ook pagina 36). Het is een voorproefje van volgend jaar, wanneer Les op de site regelmatig nieuwe artikelen zal publiceren en een uitgebreidere nieuwsrubriek zal verzorgen dan tot nu toe. Abonnees zijn hier al uitgebreid over geïnformeerd.

                        

Lees verder
Den Haag doet mee aan pilot participatie EU-arbeidsmigranten
21 februari 2014

De gemeente Den Haag is één van de Nederlandse gemeenten die deel gaat nemen aan een pilot participatie van het ministerie van SZW.

In de Haagse pilot staan de integratie en participatie van EU-arbeidsmigranten centraal.

Den Haag doet dit door een loket te openen dat EU-arbeidsmigranten wegwijs maakt in de samenleving en door bezoekers van het loket te vragen een participatieverklaring te ondertekenen.

Lees verder
Gemeenten aan de slag met participatieverklaring voor nieuwkomers in Nederland
19 december 2013

Gemeenten starten een proef met de participatieverklaring voor nieuwkomers in Nederland. Nieuwkomers worden daarin gewezen op hun rechten en plichten en de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving.

De verklaring is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om integratie van migranten te laten slagen.

Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De proef start in januari 2014.

Lees verder
13 september 2002
Lees verder
22 juni 2002

 

 

Lees verder
30 1999
Lees verder
Week van het Nederlands. 7 t/m 14 oktober 2017
30 1999

Van 7 tot en met 14 oktober 2017 vindt voor de derde keer de Week van het Nederlands plaats. Vrijhouden in de agenda’s dus, want er gaat weer van alles gebeuren. De eerste activiteiten zijn aangemeld en er staat nog meer in de steigers. Zoals: literatuurfestival Het Betere Boek, het Lescongres, de Dag van de Literatuurkritiek en een bijeenkomst over ‘irritante’ woorden. Kijk op de website.

Lees verder
30 1999

Vlot Nederlands

Methode NT2 voor (jong-)volwassenen

 

Onlangs is de nieuwe methode Nt2 Vlot Nederlands verschenen.

CEFR B1- naar B2

Vlot Nederlands is leverbaar vanaf 23 juli 2018

 

systematisch uitbreiden van de woordenschat

veel aandacht voor productieve vaardigheden

intensief oefenen met formuleren

veel variatie in tekstsoorten

afwisselende en activerende opdrachten

onderwerpen die de doelgroep aanspreken

geschikt voor volwassenenonderwijs, bovenbouw ISK, OKAN, NTC en IBDP

 

Zie ook de site.

 

Leerlingenboek (leverbaar vanaf 23 juli 2018)

Gegevens

ISBN      978-90-823253-9-3

Uitgeverij            Edutekst

Pagina's               204

Prijs       € 22,50 excl. btw en porto

 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 219

Advertentie
Advertentie
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Een tweede kans

'U bent de beste mentor', zegt hij bij het afscheid van de ISK. Een compliment dat verrast, want meteen de eerste keer al stonden we lijnrecht tegenover elkaar.

Lees verder
Column

Spelenderwijs

Spelenderwijs

Deel 3: Dobble

In de column Spelenderwijs bespreken Sandy Posthumus Meyjes en Ellis Delken elke twee maanden een spel dat je in de taalles kunt inzetten.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.