Nieuws

Werkwoordenwiel
15 maart 2021

Odisee-oud-student Yannick Vercauteren, heeft in het kader van zijn studie een werkwoordenwiel ontworpen. Dit wiel, dat er op gericht is op nooit meer dt-fouten te schrijven, is nu te koop. Meer weten? Klik hier

Lees verder
Plein 16 woordenschatpakket voor anderstalige tieners
15 maart 2021

Plein 16 is een woordenschatpakket voor jongeren van 12 tot 16 jaar die Nederlands leren. De focus ligt op woordenschatverwerving en mondelinge communicatie (spreken en luisteren). Het taalpakket sluit aan bij de leefwereld van tieners en bestaat uit verhalen, liedjes, taalriedels, uitspraakoefeningen en spelletjes. Het is een aanvulling op traditioneler schools lesmateriaal.

Lees verder
Wereldverhalen voor het NT2-onderwijs
15 maart 2021

Wereldverhalen voor het Nt2-onderwijs is een cursusboek voor studenten Nederlands als tweede taal. Het boek bestaat uit negen lessen, die zijn opgebouwd rond aansprekende volksverhalen uit alle windstreken. Elk verhaal is te beluisteren via Soundcloud op internet. De antwoorden op de oefeningen zijn achter in het boek opgenomen.

Wereldverhalen voor het Nt2-onderwijs is samengesteld door ervaren NT2-docenten en gericht op cursisten die op weg zijn naar B2 samengesteld door Willem Kurstjens.

Prijs: €17,95

ISBN: 9789491032523

bestellen via www.shinz.nl

Lees verder
NT1-docentenconferentie ‘Snappen wat je leest’. Woensdag 20 januari 2021
15 maart 2021

Op woensdag 20 januari 2021 vond de vierde NT1-conferentie plaats. Geheel online, passend bij de Corona-tijd.
Het thema van de bijeenkomst was Snappen wat je leest. Maurice de Greef was de presentator van de conferentie. Na de diverse sprekers werden er vragen uit de chat behandeld, en werd er ook uiteen gegaan in breakout-rooms om over diverse vragen na te denken. Het verslag van de conferentie staat online

Wilt u zich abonneren op de nieuwsbrief voor NT1-docenten? Dat kan hier.

Lees verder
Proeverij nieuwe uitgaves Boom NT2
15 maart 2021

Op 10 februari 2021 organiseerde uitgeverij Boom een proeverij over haar nieuwste uitgaven?  Deze proeverij kun je terugkijken. Tijdens de proeverij gaven de auteurs een korte toelichting van twintig minuten bij Beren op de weg, Diglin+ op weg naar B1 en Plein 16.

 

Lees verder
Lezingen Lezen met anderstalige en laagtaalvaardige. Workshops van Wablieft. Brussel en Gent
15 maart 2021

Drie kersverse lesgevers Nederlands, masterstudenten pedagogiek en onderwijskunde, verzorgen in april lezingen waarbij ze je alles vertellen over hoe je leest met anderstalige en “laagtaalvaardige” jongeren. Je leert onder andere over leesmotivatie, de ontwikkeling van woordenschat, en begrijpend lezen. En dat met de nieuwste inzichten rond leesonderwijs. De auteurs leren je ook hoe je aan de slag gaat met hun boek Overhaald.

Lees verder
NT2 in het Africamuseum te Tervuren
15 maart 2021

Het Africamuseum in Tervuren(Brussel) heeft voor docenten Nederlands en hun cursisten een interactieve NT2-rondleiding samengesteld. Met behulp van opdrachten en gesprekskaarten voeren een ervaren gids en de deelnemers een open gesprek rond universele thema’s zoals taal, muziek, natuur, voeding en economie.

 

Lees verder
Vaccineren uitgelegd in verschillende talen
15 maart 2021

Hoe kun je testen op corona? Wat is quarantaine? Hoe werkt de CoronaMelderApp en wat is het vaccin tegen het coronavirus?
Steffie
legt het op Oefenen.nl allemaal eenvoudig uit in het Turks, Engels, Pools, Roemeens en Bulgaars.
Ook bij Nieuwlander kun je meer informatie vinden.
En Pharos heeft ook veel uitleg over Corona in dertien talen. 

 

Lees verder
Je ziet altijd meer
18 februari 2021

Wil je je cursisten graag verrassen door beelden, met mooie schilderijen? 
Het boek 
Je ziet altijd meer leidt je door de wereld van de kunst. Dat doet het met 17 prachtige kunstwerken uit de verzameling van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel (KMSKB).

 

Lees verder
Stappen op weg naar werk: lessen voor de arbeidstoeleiding van statushouders gebundeld
9 februari 2021

Sinds de grote instroom van asielzoekers in 2015 zijn door gemeenten en maatschappelijke organisaties aanpakken ontwikkeld om statushouders sneller en duurzamer te begeleiden richting de arbeidsmarkt. Acht van deze initiatieven zijn met subsidie vanuit het ZonMw-programma Vakkundig aan het Werk door verschillende onderzoeksinstellingen onderzocht. Regioplan en het Verwey-Jonker Instituut bundelden deze kennis en destilleerden in een rapport de belangrijkste inzichten over werkzame aanpakken.

 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 219

Advertentie
Advertentie
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Een tweede kans

'U bent de beste mentor', zegt hij bij het afscheid van de ISK. Een compliment dat verrast, want meteen de eerste keer al stonden we lijnrecht tegenover elkaar.

Lees verder
Column

Spelenderwijs

Spelenderwijs

Deel 3: Dobble

In de column Spelenderwijs bespreken Sandy Posthumus Meyjes en Ellis Delken elke twee maanden een spel dat je in de taalles kunt inzetten.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.