Nieuws

Openbare scholen: Waar verhalen samenkomen
31 maart 2021

Naar aanleiding van de vaststelling van de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs - gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting - werd ook ook een boekje met als titel Waar verhalen samenkomen uitgegeven.
Met dit boekje kan iedereen in het onderwijs inspiratie opdoen om uiting te geven aan deze kernwaarden op school. Er staat in wat onder de kernwaarden wordt verstaan, je vindt er ook inspiratie en praktische handvatten voor je eigen onderwijs. Mooie verhalen uit de praktijk, tips & tricks voor in de klas, prikkelende uitspraken en voorbeelden van werkvormen.

 

Lees verder
Nieuwsbrief Meertaligheid
31 maart 2021

In de Nieuwsbrief meertaligheid kunt u informatie vinden over artikelen en video´s die meertaligheid onder de aandacht brengen.Bijvoorbeeld de documentaireserie Oetsiekoetsie die gaat over taalontwikkeling van kinderen. Het wonder van de taalverwerving wordt ontrafeld door een aantal kinderen in verschillende ontwikkelingsstadia te volgen. Een van de vier afleveringen is geheel gewijd aan meertalige taalontwikkeling. Nog steeds uitstekend materiaal om te gebruiken bij bijeenkomsten over taalontwikkeling en meertaligheid. Vanwege de doorgaande vraag naar deze klassieker, hebben we afscheid genomen van de DVD.  Je kunt je toegangscode voor Oetsiekoetsie online hier bestellen.

En ook een Ingezonden brief van Ellen Rose Kampbell en Froukje Hoobroeckx die in de Volkskrant werd geplaatst die gaat over het feit dat op sommige scholen het nog steeds is verboden om een andere taal dan Nederlands of Engels te spreken. 

Zie ook de site www.meertalig.nl

Lees verder
Lezen met de Leessandwich. Een boek over leesonderwijs
31 maart 2021

De leessandwich is gemaakt om lezen boeiend te maken en leerlingen met meer interesse en meer resultaat te laten lezen. De leessandwich is er voor docenten Nederlands en docenten van vakken waarin teksten een rol spelen bij het leren. De achterliggende ideeën gelden voor alle leeftijden. De opdrachten zijn – toegespitst op de leeftijd – uitvoerbaar in primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). 
In het boek Lezen met de Leessandwich vindt u tekst en uitleg.

 

Lees verder
Leer mij ze kennen. Maand van de educatieve programma’s Koninklijke Bibliotheek
31 maart 2021

Help je mensen verder op het gebied van basisvaardigheden, NT1 of NT2, werk inkomen of inburgering? Wil je meer leren over het educatieve materiaal dat hiervoor beschikbaar is? Doe dan mee met Leer mij ze kennen; een serie van vier inspirerende donderdagmiddagen waarmee je (gratis) de educatieve programma’s van de bibliotheek leert kennen en toespitsen op de behoeften van jouw doelgroep. De eerste bijeenkomst is donderdag 1 april.

 

Lees verder
Werkwoordenwiel
15 maart 2021

Odisee-oud-student Yannick Vercauteren, heeft in het kader van zijn studie een werkwoordenwiel ontworpen. Dit wiel, dat er op gericht is op nooit meer dt-fouten te schrijven, is nu te koop. Meer weten? Klik hier

Lees verder
Plein 16 woordenschatpakket voor anderstalige tieners
15 maart 2021

Plein 16 is een woordenschatpakket voor jongeren van 12 tot 16 jaar die Nederlands leren. De focus ligt op woordenschatverwerving en mondelinge communicatie (spreken en luisteren). Het taalpakket sluit aan bij de leefwereld van tieners en bestaat uit verhalen, liedjes, taalriedels, uitspraakoefeningen en spelletjes. Het is een aanvulling op traditioneler schools lesmateriaal.

Lees verder
Wereldverhalen voor het NT2-onderwijs
15 maart 2021

Wereldverhalen voor het Nt2-onderwijs is een cursusboek voor studenten Nederlands als tweede taal. Het boek bestaat uit negen lessen, die zijn opgebouwd rond aansprekende volksverhalen uit alle windstreken. Elk verhaal is te beluisteren via Soundcloud op internet. De antwoorden op de oefeningen zijn achter in het boek opgenomen.

Wereldverhalen voor het Nt2-onderwijs is samengesteld door ervaren NT2-docenten en gericht op cursisten die op weg zijn naar B2 samengesteld door Willem Kurstjens.

Prijs: €17,95

ISBN: 9789491032523

bestellen via www.shinz.nl

Lees verder
NT1-docentenconferentie ‘Snappen wat je leest’. Woensdag 20 januari 2021
15 maart 2021

Op woensdag 20 januari 2021 vond de vierde NT1-conferentie plaats. Geheel online, passend bij de Corona-tijd.
Het thema van de bijeenkomst was Snappen wat je leest. Maurice de Greef was de presentator van de conferentie. Na de diverse sprekers werden er vragen uit de chat behandeld, en werd er ook uiteen gegaan in breakout-rooms om over diverse vragen na te denken. Het verslag van de conferentie staat online

Wilt u zich abonneren op de nieuwsbrief voor NT1-docenten? Dat kan hier.

Lees verder
Proeverij nieuwe uitgaves Boom NT2
15 maart 2021

Op 10 februari 2021 organiseerde uitgeverij Boom een proeverij over haar nieuwste uitgaven?  Deze proeverij kun je terugkijken. Tijdens de proeverij gaven de auteurs een korte toelichting van twintig minuten bij Beren op de weg, Diglin+ op weg naar B1 en Plein 16.

 

Lees verder
Lezingen Lezen met anderstalige en laagtaalvaardige. Workshops van Wablieft. Brussel en Gent
15 maart 2021

Drie kersverse lesgevers Nederlands, masterstudenten pedagogiek en onderwijskunde, verzorgen in april lezingen waarbij ze je alles vertellen over hoe je leest met anderstalige en “laagtaalvaardige” jongeren. Je leert onder andere over leesmotivatie, de ontwikkeling van woordenschat, en begrijpend lezen. En dat met de nieuwste inzichten rond leesonderwijs. De auteurs leren je ook hoe je aan de slag gaat met hun boek Overhaald.

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 219

Advertentie
Advertentie
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Een tweede kans

'U bent de beste mentor', zegt hij bij het afscheid van de ISK. Een compliment dat verrast, want meteen de eerste keer al stonden we lijnrecht tegenover elkaar.

Lees verder
Column

Spelenderwijs

Spelenderwijs

Deel 3: Dobble

In de column Spelenderwijs bespreken Sandy Posthumus Meyjes en Ellis Delken elke twee maanden een spel dat je in de taalles kunt inzetten.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.