Nieuws

Woordwinst 2-leesboekjes op niveau A1-A2
7 september 2021

Eenvoudig Communiceren heeft een tweede reeks boekjes gemaakt bij de serie Woordwinst. Ook deze boekjes zijn gebaseerd op de woordenlijst van BoomNT2 waarin de 1200 meest frequente woorden staan.Ze zijn geschreven op leesniveau A1/A2. 

Lees verder
Doe mee met onderzoek ANT2. Oproep
1 september 2021

Beste docenten alfabetisering NT2,

Sinds een tijdje doet Kaatje Dalderop onderzoek naar de ontwikkeling van leervaardigheden bij cursisten in de alfabetisering NT2. Jouw hulp is daarbij nodig. Zou je mee willen doen aan het onderzoek en de vragenlijst willen invullen?

Klik hier voor de link.

Lees verder
Workshops van Wablieft
1 september 2021

Er is steeds meer interesse van scholen om Wablieft te gebruiken in de klas. Maar hoe doe je dat concreet?

  • Welke Wablieft-producten passen het best bij je doelgroep?
  • Hoe kan je lesinhoud koppelen aan de actualiteit?
  • Hoe kan je concreet leesplezier bij je leerlingen stimuleren?
  • Hoe werk je aan leesstrategie met Wablieft?

In deze workshops kom je het allemaal te weten! 

Wablieft biedt workshops aan voor verschillende doelgroepen. Voor elke doelgroep bestaan er andere Wablieft-producten. Zo kan elke lesgever Wablieft optimaal in de les gebruiken. Meer weten klik hier.

Lees verder
25 juni: Online lancering van Basisboek Alfa NT2
26 juni 2021

Op vrijdag 25 juni werd in een levendige onlinebijeenkomst het Basisboek Alfa Nt2 gelanceerd. Het werd geschreven door Annemarie Nuwenhoud.
Basisboek Alfa-NT2 helpt alfa-docenten om cursisten cursisten die niet of nauwelijks naar school zijn geweest, optimaal te begeleiden op de weg naar hun geletterdheid.
De onlinebijeenkomst resulteerde niet alleen in een warm pleidooi voor maatwerk, maar ook voor behoud van echte alfabetisering in deze tijd van gerichtheid op functionaliteit. Richt je niet te snel alleen op de mondelinge vaardigheden, ontneem analfabeten geen kansen, geef hen zo nodig meer tijd. Geletterdheid is een absolute voorwaarde voor zelfstandigheid en emancipatie.

Lees verder
Vier pictogrammenboekjes en een woordenboekje met belangrijke zinnen voor op het gemeentehuis
3 juni 2021

Het Vlaamse Vzw ‘de Rand’ heeft vier pictogrammenboekjes uitgebracht.

De Rand helpt ook nieuwkomers in de gemeente met een woordenboekje met belangrijke zinnen voor op het gemeentehuis.

Lees verder
Financiƫle redzaamheid jonge alleenstaande vluchtelingen
3 juni 2021

Wat doe je als je maandelijks geld tekort komt? Hoe houd je je financiën op orde als je de Nederlandse (financiële) systeemwereld niet of nauwelijks kent en daarnaast geen sociaal vangnet hebt om jou te helpen? Hoeveel ruimte heb je dan nog om fouten te maken? Deze vragen zijn de realiteit voor (jonge) alleenstaande vluchtelingen in Nederland.

Movisie schreef een artikel waarin ze ingaat op de huidige financiële situatie van alleenstaande vluchtelingen en delen ervaringsdeskundigen hun kennis over wat volgens hen nodig is voor een goede ondersteuning richting financiële zelfredzaamheid.

Lees verder
Actief burgerschap in OKAN
3 juni 2021

Deze website van GO! richt zich naar de Vlaamse OKAN-teams die aan de slag willen gaan met het GO! leerpad Actief burgerschap in OKAN. Alle informatie over het leerpad, de achterliggende visie en de ondersteunende tools vind je op deze website.

Actief burgerschap zit in het hart van het pedagogisch project van het GO!. Als concretisering van en aanvulling op de Leerlijn Actief Burgerschap voor secundaire scholen ontwikkelde het GO! een leerpad Actief burgerschap voor OKAN.

Lees verder
Statushouders in het MBO
3 juni 2021

Statushouders in het MBO

KIS (Kennisplatform Integratie&Samenleving) onderzocht de onderwijs carrière van statushouders binnen het mbo, en doet aanbevelingen om deze carrière succesvol te laten verlopen.

In dit rapport brengen Suzan de Winter-Koçak en Judith Sudhölter in beeld hoe de onderwijs-carrière op het mbo van (veelal jonge) statushouders verloopt. Lukt het hen om de overstap van de entreeopleiding naar niveau twee te maken? Tegen welke mogelijke barrières lopen zij aan op niveau twee en de hogere niveaus (drie en vier) en welke goede voorbeelden zijn er te noemen vanuit de praktijk? Maar bovenal: wat is er nodig om statushouders succesvol door- en uit te (laten) stromen binnen het mbo?

Lees verder
Conversatieganzenbord. Uitgave De Rand
3 juni 2021

Iedereen weet dat je door spellen veel taal uitlokt. Bij De Rand kun je een leuk conversatieganzenbord voor NT2-leerders - niveau A2-B1 – downloaden.

Lees verder
Nieuwe titels Eenvoudig Communiceren
3 juni 2021

Bij Eenvoudig Communiceren zijn weer een paar boeiende titels uitgekomen, beide van de hand van Marian Hoefnagel.

- Mijn naam is Anne. Dagboekbrieven van Anne Frank

- Anne Frank in het kort

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 219

Advertentie
Advertentie
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Een tweede kans

'U bent de beste mentor', zegt hij bij het afscheid van de ISK. Een compliment dat verrast, want meteen de eerste keer al stonden we lijnrecht tegenover elkaar.

Lees verder
Column

Spelenderwijs

Spelenderwijs

Deel 3: Dobble

In de column Spelenderwijs bespreken Sandy Posthumus Meyjes en Ellis Delken elke twee maanden een spel dat je in de taalles kunt inzetten.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.