Nieuws

Nieuwe inburgering: nog geen aanbieders onderwijsroute
9 oktober 2021

Het journalistieke platform Binnenlands Bestuur meldt dat nog geen enkele gemeente een aanbieder heeft kunnen contracteren die vanaf januari de zogeheten onderwijsroute kan aanbieden aan inburgeraars. Het budget dat gemeenten daarvoor willen vrijmaken, en daarvoor van het rijk krijgen, is bij lange na niet genoeg. 

 

Lees verder
Dagelijks leven in Eritrea: nieuwe Nederlanders vertellen
9 oktober 2021

In september is ‘Ons Eritrea – Nieuwe Arnhemmers aan het woord’ verschenen bij het Stichting Integratiehuis. 

In dit mooi vormgeven boek, geschreven door Marike Spee en Wim Bos, staan verhalen van Eritrese Nederlanders en vind je informatie over de Eritrese cultuur.

 

Lees verder
Kamerbrief over fouten bij inburgeringsexamen spreken en participatieverklaring
30 september 2021

Op 29 september heeft Minister Koolmees (SZW) de Tweede Kamer  geinformeerd over twee fouten bij de normering van de slaag-/zakgrens van inburgeringsexamens en bij het opleggen van de plicht tot het deelnemen aan een participatieverklaringstraject (PVT-plicht). Dit is de brief

Lees verder
Kennispunt taal en rekenen MBO heeft Handreiking onderwijs aan NT2-ers in het MBO gepubliceerd.
30 september 2021

Goede taalvaardigheid is van essentieel belang voor het goed volgen van onderwijs. Mensen die kort in Nederland zijn komen wonen (instromers vanuit isk en inburgeringstrajecten) beheersen de taal onvoldoende om hun opleiding succesvol te doorlopen. Daarom heeft Kennispunt taal en rekenen MBO een handreiking gepubliceerd.

Lees verder
Digitaal inclusieve wijk. Groepsaanbod op maat in Vlaanderen
30 september 2021

Het initiatief Digitaal inclusieve wijk ziet dat ook anderstaligen nood hebben aan ondersteuning in de digitale wereld. Door de taalbarrière kunnen zij vaak moeilijk deelnemen aan het regulier aanbod, waardoor acties op maat aangewezen zijn. Enkele voorbeelden.

 

Lees verder
NT2-docent van het jaar 2021
26 september 2021

Op 25 september is op de BVNT2-conferentie Carien Westenbroek uitgeroepen tot NT2-docent van het jaar 2021.

Carien Westenbroek is NT2 docent bij Queridon, taal & horeca in Utrecht. Zij geeft taallessen aan Taal & Werk groepen en aan groepen inburgering.

Lees verder
Goedgeletterd
23 september 2021

Goedgeletterd is een nieuwe leergang voor alfacursisten. Met Goedgeletterd kunnen cursisten hun taalniveau verhogen tot niveau Alfa C. Naast de taalvaardigheden lezen, schrijven, spreken en luisteren is er aandacht voor uitbreiding van de woordenschat, leren omgaan met de computer, zelfstandig werken en het ontwikkelen van eigen verantwoordelijkheid. 

 

 

Lees verder
Videowedstrijd: hoe oefen jij Nederlands?
15 september 2021

Tijdens de Week van het Nederlands (van 2 tot 9 oktober 2021) organiseren het Agentschap Integratie en Inburgering, IN-Gent, Atlas, vzw ‘de Rand’ en Huis van het Nederlands Brussel een videowedstrijd. Deze organisaties dagen NT2-cursisten uit om in een zelfgemaakt filmpje te tonen dat Nederlands oefenen heel leuk is. Want door Nederlands te oefenen verleg je je grenzen, leer je nieuwe mensen kennen en wordt je wereld interessanter.

 

Lees verder
ligo brusselleer cursus voor ouders
14 september 2021

Ligo Centrum Basiseducatie Brusselleer start vanaf september een proefaanbod ict voor laaggeschoolde ouders van leerlingen in Nederlandstalige Brusselse scholen. In dit ict-aanbod van 15 uur worden de ouders digitaal sterker gemaakt.

Wat komt aan bod?

 


Lees verder
Verkiezing voor de Ambassade van de Verdraagzaamheid
14 september 2021

De stichting Paleis van de Verdraagzaamheid stelt zich als doel het bevorderen van de verdraagzaamheid. Zij doet dit onder andere door initiatieven die de verdraagzaamheid bevorderen, voor het voetlicht te brengen. Daarom organiseert zij in samenwerking met de Stichting Eén Land Eén Samenleving voor de tiende keer de verkiezing voor de Ambassade van de Verdraagzaamheid onder auspiciën van de Nederlandse Commissie van UNESCO.

 

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 219

Advertentie
Advertentie
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Een tweede kans

'U bent de beste mentor', zegt hij bij het afscheid van de ISK. Een compliment dat verrast, want meteen de eerste keer al stonden we lijnrecht tegenover elkaar.

Lees verder
Column

Spelenderwijs

Spelenderwijs

Deel 3: Dobble

In de column Spelenderwijs bespreken Sandy Posthumus Meyjes en Ellis Delken elke twee maanden een spel dat je in de taalles kunt inzetten.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.