Nieuws

Winnaars videowedstrijd 'Hoe oefen jij je Nederlands?' bekend!
15 november 2021

De winnaars van de videowedstrijd 'Hoe oefen jij je Nederlands?' zijn bekend! 

Proficiat aan klasgroep 3.1 van CVO Lethas Brussel, de Brugse Spraakmakers uit Stad Brugge en buddywerking De Brugwacht uit Gemeente Wetteren!

Alle inspirerende inzendingen kun je bekijken via het YouTubekanaal van Nederlands oefenen (playlist: ‘Hoe oefen jij Nederlands?’).

 

Lees verder
Oproep: denk mee over nieuws in makkelijke taal
15 november 2021

Nieuws in makkelijke taal

De NOS heeft samen met de stichting Lezen en Schrijven een nieuwsformat ontwikkeld: het NOS Nieuws van de Week: drie onderwerpen in makkelijke taal. Dit is een journaal voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal (NT1’ers en NT2’ers), waarin drie nieuwsonderwerpen van die week aan bod komen.

De NOS zoekt contact met taal-docenten die mee willen doen met dit project en feedback willen geven.

https://www.lezenenschrijven.nl/nosnieuwsvandeweekhttps://www.lezenenschrijven.nl/nosnieuwsvandeweek

Lees verder
Studiedag LOWAN-vo een groot succes
10 november 2021

Op maandag 8 november 2021 organiseerde LOWAN-vo in de Reehorst te Ede de jaarlijkse studiedag voor alle betrokkenen bij het nieuwkomersonderwijs VO (ISK’s). 
De studiedag was een groot succes. Circa 700 deelnemers waren present. 

Lees verder
Studiemiddag over Gezondheid en Taal op 19 november 2021
27 oktober 2021

Op 19 november organiseren ITTA, Pharos en Stichting Het Begint met Taal een online studiemiddag over Gezondheid en Taal.

De gezondheid en het welzijn van je cursisten zijn een voorwaarde voor leren. Maar hoe kun je aandacht besteden aan lichamelijke en psychische gezondheid in je les? En hoe geef je cursisten de taal en kennis mee om zich te redden in ons complexe zorgstelsel? En hoe kunnen taalscholen en taalcoaches hier eventueel in samenwerken?

 

Lees verder
Nieuws vanuit de BVNT2: relevante wijzigingen in nieuwe handleiding van Blik op Werk 2022.
27 oktober 2021

In de nieuwsbrief van de BVNT2 van oktober 2021 staat interessant nieuws voor NT2-docenten die in Nederland les geven binnen de inburgering.

Hieronder nemen we integraal de tekst, geschreven door het BVNT2 bestuur, over.

Relevante wijzigingen voor NT2-docenten in de nieuwe handleiding van Blik op Werk 2022.

Eind van dit jaar zal Blik op Werk de handleiding 2022 voor het keurmerk publiceren. Hier willen we vast de belangrijkste wijzigingen relevant voor NT2-docenten met jullie delen. Let op: het is nog een conceptversie dus er kunnen nog wijzigingen vervallen of bijkomen.

 

Lees verder
Shadow Game, documentaire over een reis door de schaduwwereld van Europa
27 oktober 2021

Iedere dag proberen tieners, wier thuisland door oorlog is verwoest, Europese grenzen over te steken. Op zoek naar bescherming en een beter leven voert hun reis door een schaduwwereld die wij nooit zien. Hierover is een lange documentaire (90 min), een serie korte follow-up docu’s (30 min), een adventure game en een multimedia serie / tentoonstelling gemaakt.

 

 

Lees verder
Nieuwe inburgering: nog geen aanbieders onderwijsroute
9 oktober 2021

Het journalistieke platform Binnenlands Bestuur meldt dat nog geen enkele gemeente een aanbieder heeft kunnen contracteren die vanaf januari de zogeheten onderwijsroute kan aanbieden aan inburgeraars. Het budget dat gemeenten daarvoor willen vrijmaken, en daarvoor van het rijk krijgen, is bij lange na niet genoeg. 

 

Lees verder
Dagelijks leven in Eritrea: nieuwe Nederlanders vertellen
9 oktober 2021

In september is ‘Ons Eritrea – Nieuwe Arnhemmers aan het woord’ verschenen bij het Stichting Integratiehuis. 

In dit mooi vormgeven boek, geschreven door Marike Spee en Wim Bos, staan verhalen van Eritrese Nederlanders en vind je informatie over de Eritrese cultuur.

 

Lees verder
Kamerbrief over fouten bij inburgeringsexamen spreken en participatieverklaring
30 september 2021

Op 29 september heeft Minister Koolmees (SZW) de Tweede Kamer  geinformeerd over twee fouten bij de normering van de slaag-/zakgrens van inburgeringsexamens en bij het opleggen van de plicht tot het deelnemen aan een participatieverklaringstraject (PVT-plicht). Dit is de brief

Lees verder
Kennispunt taal en rekenen MBO heeft Handreiking onderwijs aan NT2-ers in het MBO gepubliceerd.
30 september 2021

Goede taalvaardigheid is van essentieel belang voor het goed volgen van onderwijs. Mensen die kort in Nederland zijn komen wonen (instromers vanuit isk en inburgeringstrajecten) beheersen de taal onvoldoende om hun opleiding succesvol te doorlopen. Daarom heeft Kennispunt taal en rekenen MBO een handreiking gepubliceerd.

Lees verder

Bekijk het laatste nummer: LES nr. 219

Advertentie
Advertentie
Column

Doorgestroomd

Doorgestroomd

Doorgestroomd - Een tweede kans

'U bent de beste mentor', zegt hij bij het afscheid van de ISK. Een compliment dat verrast, want meteen de eerste keer al stonden we lijnrecht tegenover elkaar.

Lees verder
Column

Spelenderwijs

Spelenderwijs

Deel 3: Dobble

In de column Spelenderwijs bespreken Sandy Posthumus Meyjes en Ellis Delken elke twee maanden een spel dat je in de taalles kunt inzetten.

Lees verder
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van Les.