De Syrische Nour Mardini woont pas 2,5 jaar in Nederland en staat nu al op de planken in de prachtige voorstelling Friends to be. Samen met acteur Gerard onderzoekt hij of zij ondanks of dankzij hun verschillende achtergronden, vrienden kunnen worden. Ze stellen elkaar vragen die vaak net op het randje zijn. Gerard: ‘ Nour, waarom draagt jouw vrouw een hoofddoek?’. Nour: ’Waarom mag jouw dochter seks voor het huwelijk hebben?’ Allerlei onderwerpen passeren de revue, onderwerpen waar we zelfs niet altijd met onze eigen vrienden over durven te spreken.

In de 45 minuten durende voorstelling word je van een lach naar een traan gebracht en weer terug.

 

Na de première in Hoorn vertelt Nour zijn verhaal. Toen hij 18 was, moest hij een serieuze studie volgen van zijn ouders: rechten. Maar Nour wilde liever naar de toneelschool. Om de wens van zijn ouders te respecteren, volgde hij beide studies tegelijkertijd. Hij leerde over de wet, maar zijn hart lag bij Shakespeare en Bertolt Brecht. Tot zijn vlucht naar Europa was hij een gevierd acteur en muzikant in Syrië, speelde in allerlei soapseries en maakte hij kindervoorstellingen.

Bij de start tijdens de repetities leerde Nour de teksten, geschreven door Ingrid Docter, uit zijn hoofd. Langzamerhand ging hij steeds beter de nuances begrijpen van wat hij eigenlijk zei en nu, tijdens de première is dat ook duidelijk te zien en te horen. Friends to be is een voorstelling die je raakt en die voor scholen en bedrijven een mooie aanleiding kan vormen om met elkaar in gesprek te gaan over cultuurverschillen én overeenkomsten.

 

Monique Schoorl

 

Noot

 

Stichting Op Roet, gevestigd in Hoorn, ontwikkelt verhalenkamers, kunst en theaterprojecten waarbij erfgoed de belangrijkste inspiratiebron is. De projecten worden gepresenteerd aan de directe omgeving, het publiek. Het ontsluiten van het erfgoed ontstaat in wisselwerking tussen bewoners, amateurs en professionals. In nauwe relatie met de lokaliteit waarin dat erfgoed zijn betekenis vindt.

Meer informatie: www.op-roet.nl of Ingrid Docter: 06 - 11352492

Voor kinderen is er binnenkort de première van Pannenkoeken uit Syrië, een voorstelling vol humor over taal-en cultuurverschillen voor 4-10 jarigen geschreven door Nour zelf.

Meer informatie: mardininour@yahoo.com of 06 – 85556688.