Het huidige Nt2-onderwijs laat een steeds grotere diversiteit aan moedertalen zien. Waar leerkrachten tien jaar geleden vrijwel alleen sprekers met een Turkse of Marokkaanse achtergrond in de klas hadden, heeft momenteel bijna iedere leerling een andere moedertaal. Uit onderzoek blijkt dat het goed is om aandacht te besteden aan de moedertaal van leerlingen en aan de specifieke verschillen en overeenkomsten tussen hun moedertaal en het Nederlands. Maar voor (Nt2-)docenten blijkt het in de praktijk onhaalbaar om zich te verdiepen in alle moedertalen die zich voordoen in hun groep.

 

Om dit probleem te verhelpen wordt door een onderzoeksteam van de Universiteit Utrecht onder leiding van Sterre Leufkens (s.c.leufkens@uu.nl) momenteel gewerkt aan een praktische app (MoedINT2). Leerkrachten vinden hierin overzichten van overeenkomsten en verschillen tussen het Nederlands en twaalf veel gesproken moedertalen, inclusief lesmateriaal. Daarmee krijgen docenten snel inzicht in belangrijke kenmerken van deze talen, zodat ze daar gebruik van kunnen maken in hun NT2-lessen en direct gericht met lesactiviteiten aan de slag kunnen. Op dit moment is een prototype van de app in ontwikkeling, met informatie over het Syrisch-Arabisch en het Pools. Om de app verder te kunnen ontwikkelen is uw hulp nodig! We zijn op zoek naar docenten die de (gratis) app willen testen in hun NT2-lessen aan moedertaalsprekers van het Syrisch-Arabisch en Pools. De app is eenvoudig te gebruiken op uw eigen computer, smartphone of tablet. Voor meer informatie over het project kunt u mailen naar s.c.leufkesn@uu.nl, of neem een kijkje op de website.

 

Geeft u in de periode februari t/m juli 2018 NT2-onderwijs aan (o.a.) moedertaalsprekers van het Pools en/of Syrisch-Arabisch? Wilt u de app MoedINT2 uitproberen? U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar s.c.leufkens@uu.nl. Vermeld daarin:

-          Uw naam

-          E-mailadres

-          Het soort onderwijs dat u geeft:

o   Leeftijd leerlingen/cursisten

o   Schooltype (basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, ROC, volwassenenonderwijs, anders, namelijk…)

-          Aantal jaar onderwijservaring

-          De talen die u beheerst

-          Welke moedertalen uw leerlingen/cursisten spreken

Uiteraard gaan we discreet met uw gegevens om, en zullen we die nooit aan derden verstrekken. Als u zich aanmeldt sturen we een bevestiging, en krijgt u bij het verschijnen van de app bericht en uitleg over hoe u de app kunt downloaden en gebruiken.

 

We hopen dat u mee wilt doen met dit project, en dat u deze mail wilt doorsturen aan Nt2-docenten in uw netwerk. Hopelijk kunnen we dan samen van de app een groot succes maken!

 

Met vriendelijke groet,

 

Sterre Leufkens,

namens het onderzoeksteam van MoedINT2